ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

φοιτητικές εργασίες

Έρευνες έχουν δείξει πως δεν είναι όλα τα μέρη το ίδιο κατάλληλα για μελέτη. Βέβαια

κάθε φοιτητής, και ανάλογα με την προσωπικότητά του, έχει τις δικές του προτιμήσεις.

Για παράδειγμα, άλλοι προτιμούν όταν μελετούν να είναι μαζί με άλλους ή να ακούν μουσική, ενώ άλλοι προτιμούν να είναι μόνοι τους σε ένα απόλυτο ήσυχο μέρος, χωρίς να ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος.

Τα απολύτως κατάλληλα μέρη για μελέτη

Παρά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός όμως θα μπορούσε να ειπωθεί πως υπάρχουν κάποια μέρη που θεωρούνται απολύτως κατάλληλα για μελέτη για όλους. Κυρίως το πιο κατάλληλο μέρος για μελέτη θεωρείται το σπίτι του σπουδαστή. Στο σπίτι μπορεί κάποιος να βρει ένα ήσυχο χώρο (π.χ. στο δωμάτιο του), όπου μπορεί να συγκεντρωθεί στη μελέτη του. Αν πάλι υπάρχουν πολλά άτομα στο σπίτι και επικρατεί πολλή φασαρία, τότε η κατάλληλη ώρα για να μελετήσει κανείς είναι το βράδυ όπου όλοι κοιμούνται και επικρατεί απόλυτη ησυχία. Επίσης, μελετώντας στο σπίτι ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά διαλείμματα και να έχει κάποιο μικρό γεύμα, το οποίο βοηθά στη διαδικασία μελέτης.

Σημαντικά στοιχεία για το χώρο της μελέτης

Σημαντικό ρόλο επίσης στον χώρο μελέτης παίζει ο φωτισμός, η θερμοκρασία και η άνεση που νιώθει ο φοιτητής. Π.χ. το πολύ κρύο ή η πολλή ζέστη μπορεί να αποσπάσει του σπουδαστή από τη μελέτη του. Ακόμη, όταν ο φωτισμός δεν είναι επαρκής, ο φοιτητής δυσκολεύεται, καθώς μπορεί να νιώθει πονοκέφαλο ή να ζαλίζεται. Επίσης, μια άνετη πολυθρόνα κι ένα καλό τραπέζι κάνουν τον φοιτητή να αισθάνεται βολικά την ώρα του διαβάσματος.

Τα πιο ακατάλληλα μέρη για μελέτη

Αντίθετα, ακατάλληλα μέρη για να διαβάζει κάνεις είναι μέσα σε κόσμο, π.χ. σε εστιατόρια, σε γραφεία, σε χώροι εργασίας, και οπουδήποτε αλλού υπάρχει κόσμος. Τα μέρη αυτά έχουν συνήθως πολύ θόρυβο και αποσπούν την προσοχή του φοιτητή, ο οποίος επηρεάζεται από το τι συμβαίνει στους γύρω του και πολλές φορές μπαίνει στον πειρασμό να τους παρακολουθεί. Ακόμη, μια συζήτηση που πραγματοποιείται κάπως πιο μακριά ή και ο ήχος ενός τηλέφωνου που χτυπά μπορούν πολύ εύκολα να αποσπάσουν την προσοχή.

Επιπρόσθετα, και οι αίθουσες μελέτης δεν είναι πάντα τα κατάλληλα μέρη για να διαβάζει κανείς. Μελετώντας μαζί με άλλους δεν είναι τόσο καλό, καθώς εάν ένα μέλος της ομάδας βαριέται ή αναφερθεί σε κάποιο διαφορετικό θέμα, τότε όλοι αποσπούνται από το στόχο τους που είναι το θέμα μελέτης. Πολλές φορές και οι βιβλιοθήκες, παρ’ όλο που θεωρούνται ιδανικά μέρη για μελέτη, δεν είναι κατάλληλα, καθώς η παρουσία του πολύ κόσμου αλλά και οι κινήσεις που κάποιος κάνει (π.χ. περπατώντας ανάμεσα στα ράφια να βρει ένα βιβλίο ή μιλώντας με έναν γνώριμό του) μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή ενός άλλου φοιτητή που μελετά στο διπλανό τραπέζι.

Ποιο είναι το δικό σας μέρος μελέτης;

Πείτε μας πιο μέρος εσείς προτιμάτε για τη μελέτη σας κατά τη δύσκολη περίοδο των εξεταστικών. Πόσο συμβαδίζουν οι συνήθειες σας με τις παραπάνω απόψεις που διατυπώνονται από τις έρευνες;

Το Diploma Line είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο που παρέχει υπηρεσίες για την υποστήριξη φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Μέσω του μπλογκ αυτού diplomalineblog.wordpress.com έχουμε ώς στόχο να μοιραστούμε και να αναπτύξουμε θέματα που αφορούν τους φοιτητές, τις συνήθειες τους, να τους παρέχουμε συμβουλές για τη φοίτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμβουλές για τις φοιτητικές εργασίες, να σχολιάσουμε τη δύσκολη επικαιρότητα και γενικά να έρθουμε πιο κοντά μαζί σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μας πείτε τη γνώμη σας για τα άρθρα που γράφουμε ή να ζητήσετε τη βοήθεια μας για τις δυσκολίες που συναντάτε στις σπουδές σας ή για την εκπόνηση πτυχιακών εργασιών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • Blog Stats

    • 25,766 hits
  • ΑΡΧΕΙΟ

%d bloggers like this: