ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σπουδές στο εξωτερικό

Ποιες χώρες και πόλεις προτιμούν οι Έλληνες για να σπουδάσουν στο εξωτερικό

Το 2009 η Έρευνα της QS Top Grad School για την Επιλογή Πανεπιστημίων από τους Υποψήφιους Φοιτητές δείχνει ότι οι Έλληνες υποψήφιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για σπουδές  στην Αγγλία ή στην Αμερική.

«Πού θέλετε να σπουδάσετε;»

  • Αγγλία 83.33%
  • ΗΠΑ 47.62%
  • Ολλανδία 23.81%
  • Γαλλία 21.43%
  • Ιταλία 16.67%
  • Ισπανία 11.90%
  • Ελβετία 11.90%
  • Βέλγιο 7.14%
  • Καναδάς 7.14%

Πηγή: QS TopGradSchool.com Applicant Research, 2009

Σπουδές στο εξωτερικό: Τι σπουδάζουν οι Έλληνες στην Αγγλία

Τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι τα πλέον δημοφιλή στις προτιμήσεις των Ελλήνων φοιτητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, 12.603 Έλληνες φοιτητές κάνουν προπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια και 13.071 παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα. Στην Αγγλία οι Έλληνες φοιτητές πηγαίνουν για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ακόμα και για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Τα αντικείμενα επίσης που σπουδάζουν είναι πολλά και ποικίλα.

Έλληνες φοιτητές και στη Γαλλία

Από την άλλη, στη Γαλλία φοιτούν σήμερα περίπου 2.000 Έλληνες φοιτητές εκ των οποίων οι 1.200 στο πρώτο πτυχίο και οι υπόλοιποι σε μεταπτυχιακές σπουδές. Στη Γαλλία υπάρχουν 90 πανεπιστήμια τα οποία είναι δημόσια ιδρύματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται πάνω από 200 σχολές μηχανικών και 50 εμπορικές σχολές και σχολές διοίκησης επιχειρήσεων.

Για όσους σκοπεύουν να σπουδάσουν στην Ιταλία

Στα πανεπιστήμια της Ιταλίας υπολογίζεται ότι σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 7.000 Έλληνες. Στην χώρα αυτή λειτουργούν δύο κατηγορίες πανεπιστημίων:

 • Τα πανεπιστήμια που τελούν υπό την αιγίδα του κράτους και
 • τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια από το κράτος.

Για την εγγραφή στα πανεπιστήμια της χώρας είναι απαραίτητο το απολυτήριο Γενικού Λυκείου και η γνώση της ιταλικής γλώσσας. Ωστόσο σε κάποια πανεπιστήμια απαιτούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις, ειδικά αν οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις επιστήμες Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική ή Παιδαγωγικά.

Προυποθέσεις για τις σπουδές στη γερμανία

Σταθερός πόλος έλξης αποτελεί και η Γερμανία, στην οποία σπουδάζουν πάνω από 4.000 φοιτητές. Προϋποθέσεις για να φοιτήσει κάποιος σε γερμανικά πανεπιστήμια είναι να έχει τουλάχιστον βαθμό 10 στη βεβαίωση πρόσβασης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη οι υποψήφιοι θα πρέπει στο ελληνικό Λύκειο να έχουν παρακολουθήσει την ανάλογη επιστημονική κατεύθυνση με τη σχολή που θα επιλέξουν στη Γερμανία.

Σπουδές στο εξωτερικό, εκτός Ευρώπης

Εκτός Ευρώπης από τους σημαντικότερους τόπους προορισμού για τους Έλληνες φοιτητές είναι οι ΗΠΑ. Όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ ξεχωρίζουν για την υλικοτεχνική και τεχνολογική τους υποδομή, αλλά και τις άριστες εγκαταστάσεις τους, ενώ οι καθηγητές και το προσωπικό βρίσκονται πάντα κοντά στους φοιτητές και είναι διαθέσιμοι να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία. Γενικά, το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικό από το ευρωπαϊκό. Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά στις προπτυχιακές σπουδές, κάτι που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αποφασίσουν για την κατεύθυνσή τους, μετά από αρκετά μαθήματα γενικών γνώσεων, ώστε να είναι πιο σίγουροι για την επιλογή τους.

Ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Αν σας ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο τότε μοιραστείτε το στο facebook ή στο twitter. Αν έχετε απορίες σχετικά με τις σπουδές σας, δυσκολίες στις φοιτητικές εργασίες, στις εργασίες ΕΑΠ ή προβλήματα στο να περάσετε τα μαθήματα σας στις εξεταστικές, επικοινωνήστε μαζί μας!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Blog Stats

  • 22,659 hits
 • ΑΡΧΕΙΟ

%d bloggers like this: