ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ποιοι είναι οι αιώνιοι φοιτητές

Με τον όρο «αιώνιοι φοιτητές» εννοούμε όσους φοιτητές καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, έχουν υπερβεί δηλαδή σημαντικά το προβλεπόμενο χρονικό όριο φοίτησης του τμήματος τους.

Ο όρος συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα ανωτάτης εκπαίδευσης χωρίς περιορισμούς στον χρόνο σπουδών. Κυρίως όμως χρησιμοποιείται για φοιτητές του ελληνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης. Οι σχετικοί νόμοι καθορίζουν ανώτατο όριο φοίτησης, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί από τα ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εγγράφεται σε ένα τμήμα ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, μπορεί να παραμείνει φοιτητής σε αυτό για αόριστο χρονικό διάστημα («αιωνίως»).

Ποια τα προνόμια των αιώνιων φοιτητών

Τα προνόμια των αιώνιων φοιτητών είναι πολλά. Το σημαντικότερο από τα οποία είναι ότι τα άτομα αυτά ζουν υπό τη συντήρηση των γονιών τους και δεν χρειάζεται οι ίδιοι να δουλέψουν για να ζήσουν. Μερικοί μάλιστα «τυχεροί» καταφέρνουν να σπουδάζουν δωρεάν, με κάποια υποτροφία που έχουν πάρει από την κυβέρνηση ή από κάποιο κοινωφελές ίδρυμα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό προνόμιο είναι ότι οι φοιτητές αυτές επωφελούνται όλα τα προνόμια που παρέχονται γενικά στους φοιτητές αφού διατηρούν το φοιτητικό πάσο και άρα έχουν όλα τα ωφέλη που σχετίζονται με αυτό.

Ποια τα αίτια ύπαρξης των αιώνιων φοιτητών

Τα αίτια για την ύπαρξη των αιώνιων φοιτητών είναι ποικίλα. Τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η απροθυμία συνέχισης των σπουδών, οι οικονομικές δυσκολίες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η παράλληλη πλήρης απασχόληση, η αδυναμία των φοιτητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαθημάτων κτλ.

Σύμφωνα με τις νέες όμως θεσμικές διατάξεις για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «τέλος» στην αιώνια φοίτηση. Το μέτρο, μάλιστα, αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Άμεσα απειλούμενοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος σπουδών σε τετραετή προγράμματα σπουδών ή δέκα σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων.

Ποιους αφορούν τα νέα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου των αιώνιων φοιτητών

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) συμπλήρωσαν 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν=4 έτη και 2ν= 8 έτη) θα διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητά τους έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.
  • Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) συμπλήρωσαν ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
  • Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) δεν έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για το διπλάσιο χρόνο σπουδών σε σχέση με τα κανονικά έτη σπουδών.

Ανήκετε στην κατηγορία των αιώνιων φοιτητών;

Αν είστε φοιτητές και συναντάτε δυσκολίες στο να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας τότε είναι καιρός να λάβετε τα μέτρα σας. Η κατάσταση του να είναι κάποιος αιώνιος φοιτητής μπορεί να είναι ευχάριστη αρχικά αλλά είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να έχει κάποιο τέλος. Αν συναντάτε δυσκολίες στη φοίτηση και χρειάζεστε υποστήριξη για να ολοκληρώσετε τις φοιτητικές εργασίες σας ή να περάσετε τα μαθήματα που σας έχουν μείνει τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο εκπαιδευτικό κέντρο μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • Blog Stats

    • 25,106 hits
  • ΑΡΧΕΙΟ

%d bloggers like this: