ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η φοιτητική ζωή και οι δυσκολίες της

Στις μέρες μας οι περισσότεροι φοιτητές, ιδιαίτερα όσοι σπουδάζουν μακριά από την πόλη καταγωγής τους καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος διαβίωσης. Συχνά μάλιστα η οικονομική στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών επιτείνοντας την αγωνία των φοιτητών. Γι’ αυτό αρκετά συχνά πολλοί φοιτητές, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους, ξεκινούν να εργάζονται, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να αποβεί εις βάρος των σπουδών τους καθώς απορροφά πολύτιμο χρόνο.

Μία εναλλακτική λύση για τα φοιτητικά έξοδα

Μια χρήσιμη εναλλακτική επιλογή που δίνεται στους φοιτητές είναι τα φοιτητικά δάνεια. Τα φοιτητικά ή αλλιώς εκπαιδευτικά δάνεια είναι τα δάνεια που δίνονται προκειμένου να καλύψουν έξοδα που προκύπτουν από σπουδές.

Είδη φοιτητικών δανείων

Υπάρχουν κυρίως δύο είδη φοιτητικών δανείων:

α) τα δάνεια που δίνονται στους ίδιους τους φοιτητές και

β) τα δάνεια που δίνονται στους γονείς των φοιτητών.

Σε κάθε περίπτωση τα δάνεια δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους νέους να προχωρήσουν στην ανώτερη εκπαίδευση και να έχουν ανεξαρτησία σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φοιτητικά δάνεια

Τα φοιτητικά δάνεια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα κλασικά καταναλωτικά δάνεια. Παρόλα αυτά, προσφέρονται με προνομιακή τιμολόγηση από τις τράπεζες: περίπου 2-3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα αντίστοιχα καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακόμα οι τράπεζες παρέχουν δωρεάν πιστωτικές κάρτες, δωρεάν ασφάλιση, χαμηλές τιμές για την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, δυνατότητα υπεραναλήψεων κ.ά.

Τι καλύπτουν τα φοιτητικά δάνεια

Τα φοιτητικά δάνεια μπορούν να καλύψουν :

  • τα δίδακτρα σπουδών,
  • τα βιβλία και τη γραφική ύλη,
  • τα έξοδα διαμονής και υγειονομικής περίθαλψης,
  • την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών ή και
  • την χρήση του Διαδικτύου,
  • τα έξοδα αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Τα παραπάνω δεν παρέχονται απαραιτήτως από όλα τα φοιτητικά δάνεια για αυτό καλό θα είναι να ενημερωθείτε από τους αρμόδιους.

Φοιτητικά δάνεια και αποπληρωμή

Συνήθως ο τόκος του φοιτητικού δανείου εξαρτάται από το που κυμαίνεται ο δείκτης της αγοράς. Η διάρκεια αποπληρωμής ενός φοιτητικού δανείου μπορεί να φτάσει ως τα είκοσι πέντε χρόνια. Συνήθως τα μικρά δάνεια έχουν μικρότερη διάρκεια πληρωμής, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να ξεκινήσει αρκετά χρόνια μετά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο φοιτητής μπορεί να έχει τελειώσει τις σπουδές του και να έχει αρχίσει μια δουλειά, έτσι ώστε να είναι ο ίδιος σε θέση να πληρώσει από μόνος του το δάνειο των σπουδών του χωρίς να επιβαρύνει άλλο οικονομικά τους γονείς του.

Σας είναι χρήσιμες οι παραπάνω πληροφορίες;

Αν βρίσκεται χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες μη διστάσετε να μοιραστείτε το άρθρο στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες επικοινωνίας μαζί μας εδώ (για Αθήνα) ή εδώ σε περίπτωση που βρίσκεστε στην Πάτρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • Blog Stats

    • 25,766 hits
  • ΑΡΧΕΙΟ

%d bloggers like this: